Vindplaatsen van de Rebetiko

Rebetiko is niet alleen populair in Griekenland. Wereldwijd zijn er mensen die dit prachtige muziekgenre waarderen. Overal ter wereld wordt Rebetiko geluisterd en gespeeld door veel mensen, maar zeker door mensen van Griekse oorsprong die zich overal ter wereld gevestigd hebben. Wat is er dan mooier dan het internet waar de Rebetiko voor iedereen te vinden is? Op deze pagina vind je een overzicht van voor mij belangrijke bronnen op internet waar elke Rebetiko liefhebber zijn of haar honger naar Rebetiko kan stillen.

Youtube

YouTube is een belangrijke bron voor Rebetiko. Het voordeel van YouTube is dat het gratis is en dat er vele filmpjes te vinden zijn waarin Rebetiko al dan niet live ten gehore wordt gebracht. Voor mijn site heb ik ook gebruik gemaakt van YouTube, alle voorbeelden van Rebetiko op mijn site staan op YouTube. Zoek op de term Rebetiko of Rebetika en je komt al een heel eind. Vergeet ook het YouTubekanaal van Jurrie Eilers niet te bekijken. Hij heeft een kanaal met veel interessante Rebetiko en filmpjes over Rebetiko.

Rebetiko playlist van Jurrie Eilers


Spotify

Spotify is een muziekdienst met een gratis account of een betaald account. Spotify is een grote muziekbibliotheek waar je de muziek direct tot je beschikking hebt door middel van streaming. Rebetiko is alom aanwezig op Spotify. Hier volgt een afspeellijst met mijn favoriete Rebetiko voor Spotify.

Rebetiko.nl playlist op spotfy


Online winkels met Rebetiko in het assortiment

Rebetiko bestaat ook nog in de echte wereld, het kijken van een YouTube filmpje of het luisteren naar een lied op Spotify is leuk, maar natuurlijk niet genoeg. Daarom hier een lijstje met links naar goede online webshops waar je Rebetiko kunt kopen. Je hebt dan een dvd of CD voor in de kast of een mooi boek over Rebetiko wat eveneens een leuke aanvulling is in je boekenkast. Ik zal regelmatig controleren of de links nog kloppen, niets is zo vluchtig als een winkel op internet. De lijst zal vast groter zijn, maar ik plaats een paar links van winkels waar ik goede ervaringen mee heb. Er zijn helaas weinig winkels in Nederland die Rebetiko verkopen, het kopen van Rebetiko komt dan ook vaak neer op importeren vanuit Griekenland. Gelukkig heb ik nog geen verkeerde ervaringen gehad en heeft de postbode mijn pakjes altijd keurig bezorgd.

Wie echt een goed boek met vertalingen van Rebetiko zoekt kan hier terecht. Het is het boek van Jan Verdonk ‘Ik wil dat de bouzouki huilt en van mijn verdriet vertelt’. In dit boek heeft Jan Verdonk een prachtig overzicht gemaakt van Rebetiko liederen met de Nederlandse vertaling erbij. Helaas heeft het boek een beperkte oplage, dus wees er snel bij.

Nederlandse site met een breed assortiment aan kunst en cultuur, muziek en film en uiteraard Rebetiko. De site heeft van alles wat en is, na de sluiting van de voormalige Amsterdamse winkel “Het Griekse eiland”, een site waar veel Griekenlandliefhebbers een kijkje gaan nemen. Als ze hebben wat je zoekt is het een prima site, hebben ze sommige dingen niet, kijk dan verder de sites die ik noem om Rebetiko te kunnen importeren.

Zeer goede webshop waar je kunt betalen met creditcard en PayPal. Ze hebben een zeer breed assortiment aan cd’s en dvd’s die ze tegen schappelijke portokosten naar Nederland versturen. Uiteraard zijn de portokosten hoger dan wat je gewend bent als je bijvoorbeeld bij een Nederlandse webshop koopt. Maar het wordt zelden duurder dan € 10 aan portokosten als je cd’s of dvd’s besteld. Mijn ervaring is dan dat het pakketje er zeker binnen 14 dagen is.

Musical is een online winkel die veel Griekse films op dvd verkoopt. Het is wel goed zoeken naar films met Engelse of Duitse ondertitels. Van de  grote cineast Theodoros Angelopoulos zijn verscheidene films te vinden met Engelse ondertitels. Zelf ben ik grote fan van deze cineast, hij heeft films gemaakt die de geschiedenis van Griekenland in de 20e eeuw tot leven wekken. Uiteraard heeft musical.gr ook Rebetiko. Toch denk ik dat bij studio52.gr de collectie Rebetiko groter is. Dat neemt niet weg dat musical.gr ook een online shop is die zeer de moeite waard is om te bekijken. De portokosten en de levertijd zijn ongeveer gelijk aan die van studio52.

Contact:

Simon de Waal
Email: info@simondewaal.eu
Website: www.simondewaal.eu

Social media:

Rebetiko.nl Spotifu

 © 2017 Rebetiko.nl  Design en teksten door Simon de Waal , tenzij  anders vermeld.

Scroll naar boven